Voor als je zelf eens verse fudge wilt maken hebben wij een heerlijk fudgerecept voor je. Homemade fudge is superleuk om je visite mee te verrassen of om er zelf helemaal aan te buiten te gaan! Maar met een smaakvolle verpakking eromheen heb je ook een hartstikke leuk en origineel cadeau! Het onderstaande recept voor “the real caramelfudge” is gebaseerd op verse room en niet op melk. Hierdoor krijgt je fudge een heel rijke, volle smaak.

Fudge ingredienten:

  • 900 gr suiker
  • 400 gr room
  • 50 gr boter (en nee; geen margarine!)
  • 160 gr glucose (bij bakker of speciaalzaak)
  • Klein snufje zout
koperen-fudge-pan

Fudge Bereiding:

Laat 100 gr suiker in een flinke pan met dikke bodem karamelliseren. Als de suiker voldoende bruin is, blussen met de room. De rest van de suiker en glucose toevoegen en langzaam weer aan de kook brengen. Af en toe roeren om alle suiker en karamelstukken weer op te lossen. De wanden van de pan én de roerspatel een paar keer met een kwastje en wat water “schoonwassen”, zodat er daar geen suikerkristallen achterblijven die het eindresultaat kunnen ruïneren. Zacht borrelend koken tot min. 114 gr.C.

Storten op werkblad/ stenen aanrecht en de boter in kleine stukjes op hete oppervlak verspreiden. Af laten koelen tot 42 gr. C. Dit is zover als je hand boven de plas fudge bijna geen warmte registreert. Begin dan (eerst stevig) te roeren om de massa taai te maken, dan rustiger en met tussenposen van 10 seconden (om de suiker de kans te geven te kristalliseren). Het makkelijkst gaat dit met een deegkrabber of plamuurmes. Na het ontstaan van een dof uiterlijk en een steeds dikker wordende massa kan je, voor een nóg lekkerder fudge een handvol walnoten of amandelen toevoegen. Stort de fudge daarna in een platte bakvorm, of vorm het op het aanrecht tot een “loaf”(broodvorm). Enkele uren rusten op kamertemperatuur alvorens aan te snijden.

Geniet van je handmade én homemade caramelfudge!

Voor een lekkere chocoladefudge met walnoten moet je het artikel: “De geschiedenis van Mr. Delicious en Mr. Fudge” maar eens lezen.

0